Inleiding

EC-PICK CMS V4Mijn webdesignwerk bestaat hoofd­zakelijk uit portfolio­websites voor fotografen, visagisten, artiesten, stylisten, modellen en model agencies. Deze websites zijn uitgerust met een beheer­systeem waarmee je zèlf heel gemakkelijk je online foto- en video­portfolio kan bijhouden. Dit CMS systeem heet EC-PICK™ CMS (spreek EC uit als "EASY") en inmiddels zijn ruim 250 websites hiermee uitgerust.

Deze aanpak van een "op maat gesneden" website met een zeer uitgebreid, doch gemakkelijk te leren CMS systeem geeft veel tevreden­heid bij mijn webdesign klanten. Want men is nu niet meer afhankelijk van derden en beschikt toch over een persoonlijke en altijd up-to-date website!

Begin 2012 is de geheel vernieuwde versie V4 uitgekomen van het EC-PICK CMS systeem en de gebruikers­ervaringen zijn erg positief! Ik kan je login gegevens van een demo systeem sturen, zodat je het zelf eens kan uit­proberen. Stuur me hiertoe gerust even een e-mail.

Ontwerp en bouw

Het ontwerp van het eerder genoemde CMS systeem ligt vast. Dat is het zogenaamde Back-end gedeelte, dat alleen voor jou is bestemd. Maar het grafisch ontwerp van het Front-end deel van je website is vrij en dit gebeurt altijd in goed overleg.

En ook belangrijk om te weten:

  • Design en programmering voor correcte weergave op smartphones en tablets (zgn. Responsive Webdesign): zie onderwerp Responsive Design.
  • Websites worden geprogrammeerd in HTML5/CSS3 volgens de officiële W3C richtlijnen (als je al een site hebt, check die dan eens op http://validator.w3.org).
  • Er wordt rekening gehouden met goede vindbaarheid door zoekmachines zoals Google.
  • Goede bereikbaarheid per e-mail en snelle reactie op vragen en opmerkingen.
  • Flexibele instelling ten aanzien van kleine aanpassingen achteraf.

Tot slot...

Altijd geldt: als er vragen en/of opmerkingen zijn, laat ze gerust horen! Ik sta je graag te woord.

Responsive Design

Voorbeeld Responsive Webdesign Smartphones winnen steeds meer terrein: is jouw website smartphone-proof, ofwel Responsive?

Al langere tijd is het internetgebruik via smartphones flink aan het groeien. Logisch, want de smartphones worden steeds beter/sneller en het draadloze internet via Wifi en 3G/4G wordt steeds toegankelijker. Heb je een eigen website? Dan zal deze vast veelvuldig door een smartphone gebruiker worden bezocht. Maar... Is je website wel geschikt voor weergave op een smartphone?

Flash is sowieso uit den boze: dat wordt nauwelijks nog ondersteund op smartphones. En een "normale" website van vóór het smartphone tijdperk werkt wel, maar wordt zover verkleind dat alles op het kleine schermpje past. Waarna je vervolgens vooral moet inzoomen en scrollen om de inhoud te kunnen ontcijferen en de teksten te kunnen lezen... Werkt wel, maar niet ideaal.

Het toverwoord is Responsive Webdesign. Dit is een manier van websites ontwerpen en bouwen, waarbij de website zich aanpast aan het apparaat waarmee de bezoeker je website bekijkt. Je kan hier een uitgebreid artikel downloaden waarin het Responsive Webdesign nader wordt toegelicht.

Bestaande website Responsive maken

Heb je een website (al of niet van mij) die je graag wilt laten aanpassen voor smartphone gebruik, laat het me dan weten. Stuur dan een e-mail en ik laat je weten wat de mogelijkheden zijn.

Domeinnaam en hosting

Domeinnaam en webhostingAls je een eigen website wilt, dan krijg je naast de eenmalige ontwerp- en bouwkosten, ook nog met jaarlijks terugkerende onkosten te maken:

  1. Een eigen domeinnaam (bijv. www.janjansen.nl ) waarmee jouw website bereikbaar is voor het grote publiek.
  2. De zogenaamde hosting, dat wil zeggen, het onderbrengen van jouw website op een computer (webserver) die altijd via internet bereikbaar is.

Zowel de domeinnaam als de hosting wordt door een zogenaamde Internet Service Provider (ISP) verzorgd. En daar zijn er vele honderden van in Nederland...

Hulp bij het aanvragen

Ik beheer zelf geen domeinnamen en webservers, maar ik ken wel een aantal goede en betaalbare providers waar je voor slechts een paar tientjes per jaar klaar bent. Als je nog geen domeinnaam / hosting hebt, help ik je hier graag verder mee. En ook als je bijvoorbeeld een bestaande domeinnaam wilt verhuizen naar een andere / goedkopere provider.

Privacy waarschuwing

Wist je dat jouw persoonsgegevens - waarmee je een domeinnaam aanvraagt - meestal vrij opvraagbaar zijn? Dit zijn de zogenaamde Who-is gegevens. Als je vanwege privacyredenen wilt dat je persoons­gegevens niet openbaar zijn, kan je een verzoek indienen bij je provider om ze te verbergen. Het kan zijn dat hiervoor extra kosten in rekening worden gebracht.